Mae Phim - En motpol till turisttäta Phuket
Laem Mae Phim "mamma phims udde" ligger på Thailands östkust ungefär två timmars bilresa sydost om Bangkok, vid inlandet till Koh Samet. Mae Phim är en supermysig semesterort, känd för sin flera kilometer långa fina strand och de många prisvärda Seafood-restaurangerna. Omgivningarna till mae Phim erbjuder spännande utflyktsmål, tempel samt närheten till Paradisöar som Koh Samet, Koh Talu och Koh Mun öarna samt ett 10-tal golfbanor inom ca en timmes bilresa.

Mea Phim Beach är ca 4,3 km lång
Mae Phims strand

Stranden på Mae Phim brukra beskrivas som "den finaste fastlandsstranden i Thailand". Om det stämmer ska jag låta vara osagt men den är både lång och med fin vit sand och vattnet är oftast klart och rent. Från stranden har du ca 20 minuter med speedboat över till en handfull paradisöar och Samet, en av thailands kanske finaste öar. Ett perfekt utflyktsmål för dig som vill prova på något annat. Långsamma (billiga) båtar går från Ban Phe 20 kilometer västerut.


Lågt kostnadsläge

Hela orten andas en genuin thailändsk känsla och lever upp lite extra under helger och högtider då en hel del thailändare hittar hit. Kostnadsläget är riktigt lågt, till stor del på grund av att den stora massan turister inte har hittat hit.


Laem Mae Phim by night

Det ska sägas på en gång att Mae Phim inte är ett hållingångställe av något större slag. Men vill du ta del av det lokala utbudet finns lokal thailändsk karaoke, en duett på thai kanske? Annars är det restuarangerna på orten som gäller. På Buffalo Bill Steakhouse beställer du sköna stekar av importerat kött från Australien med "pommes" och andra härliga tillbehör. På Tequila Sunrise serverar de schnitzel på längden och tvären och Villa Bali har den bästa pizzan. Nytillskottet på restaurangsidan är Mezetto med inslag av mat från hela medelhavsregionen. Passa på att prova deras pool, Mae Phims största pool och kanske ett härligt gott glas vin från deras vinkällare som utrustats med viner från en stor del av världen. De har också ett hotell under byggnation.
 
Golf

En unik golfbana, Wangjuntr Golf Club, ligger endast lite drygt 30 minuters bilresa bort och har två 18-håls slingor att välja på "Highland Course" och "Valley Course" och ytterligare en 18-hålsbana öppnar 2011 "Jungle Course". The Highland är Thailands längsta golfbana, ca 6 840 meter och har ett par 5 hål (förmodligen det bästa hålet) som mäter hela 690 Yards (ca 621 meter) ett av de längsta par 5-hålen i Thailand. www.wangjuntrgolf.com Du hittar ytterligare ett antal banor i regionen inom en timmes bilresa bort.

Wangjuntr Golf Club, 30 minuter från Mae Phim.
 Dyk/snorkla/bad utflykter Det finns en del småöar runt Mae Phim att göra dagsutflykter till där snorklingen är fantastisk. Utöver Koh Samet har du öarna Koh Talu, Koh Mun Nork, Koh Mun Nai, och Koh Mun Klang att göra utflykter till. Flera olika företag arrangerar utflykter i Mae Phim. Kolla med DiveZone och deras utflyktsprogram (www.divezone.se).
 
Shopping

Det finns enklare shopping i Mae Phim men inget att skryta över. Det rör sig om draperier tillverkade av snäckor och andra dekorerade prydnadssaker, det mesta lokalt tillverkat. Du hittar även det mesta du behöver för stranden. Bilen som säljer strandleksaker kör fram och tillbaka på strandvägen och är populär bland de yngsta.
 
Laem Thong shoppingcenter i staden Rayong

Söker du shopping på högre nivå ska bege sig till Rayong ca 45 kilometer västerut (storstad) eller till Klaeng som ligger 18 kilometer norrut, en genuin thailändsk liten stad med mysiga marknader (tisd & torsd) och gamla teakhus med charmiga små butiker.
 

Boende

Det finns en handfull resorter/hotell i Mae Phim att boka på Internet Se dem här! De flesta av dem bara ett stenkast från den sköna stranden i Mae Phim. Rim Talay Guest house (bilder ovan) drivs i svensk/thai regi. Kanske det charmigaste av dem alla i Mae Phim!
 

Från poolen på Lomtalay Chalet ser du över till Koh Samet

Nyrenoverade poolen på Mae Phim Hotel, 50 meter från strandenLobbyn på Rim Talay GuesthouseMysigt guesthuse i Mae Phim, thai/svenska ägare! Kontakt: www.thailandsresan.se


FAKTA LAEM MAE PHIM

- TIDSSKILLNAD: +5 timmar (vintertid +6 timmar).

- VALUTA: Baht (THB). Växla en del innan du reser, bankomater finns på orten. Närmaste bank i Klaeng, ca 20 kilometer bort.

- RESTID: Flyg ca elva timmar samt transport till orten. Med taxi ca 2 timmar.

- BÄSTA TID ATT RESA: Oktober till slutet av april. FLYG: Till Bangkok flyger till exempel Finnair, SAS, Qatar Airways, Thai Airways, Turkish Airlines, Lufthansa och KLM. Även en del charterbolag har flyg till Bangkok. Närmaste inrikesflygplats heter Uta-Pao och ligger ca 30 minuter västerut. Till flygplatsen i Trat är det ca 2 timmars bilresa.

- RESA VIDARE: Bästa sättet att ta sig till Laem Mae Phim är med taxi från flygplatsen. Resan tar cirka två timmar och kostar runt 400-500 svenska kronor. Du kan även åka buss till Mae Phim från busstationen i Bangkok men den stannar längs Sukhumvit och där får du jaga taxi, men det brukar ordna sig! Taxi bokas lättast på flygplatsen. Minivan om ni är fler som reser. Från Bangkok tar resan 20 minuter längre. Reser du med taxi från BKK kan du fråga om fast pris ca 2000-2500 beroende på hur många ni är.

- BRA ATT VETA: Laem Mae Phim har cirka 2 000 invånare. Det finns ett 50-tal restauranger samt ett par-tre matbutiker. 7-Eleven finns ett par kilometer bort. Bankomater finns det flera av men närmaste bankkontor finns i Klaeng eller Ban Phe. Söker du shopping hittar du det i Klaeng eller Ban Phe (enklare). Bättre och mer utbredd shopping finns i Rayong, 40 kilometer bort.

- UTFLYKTER: Det finns en del öar en kort båtresa ut från stranden i Mae Phim. En av dem är Koh Man Nai. Det är inte tillåtet att övernatta och här finns heller inga restauranger. Koh Man Nai besöker du över dagen. På systerön Koh Man Nork hittar du däremot en resort. Till dessa öar är det fortfarande få utlänningar som hittar. Maten på restaurangerna är enkel med låga priser. Det finns ingen shopping på någon av öarna. Sen har du naturligtvis paradisön, Koh Samet inom 30 minuters båtresa. Den perfekta plkatsen för en utflykt över dagen eller flera nätter!

- DYK/SNORKLA: Stränderna har den finaste sanden men du hittar även partier på stranden som täcks av stenar. Vattnet är kristallklart och inbjuder till snorkling och dykning. Dykutrustning kan hyras i Mae Phim av företagen som arrangerar utflykterna. Ett tips för dig som vill snorkla är att skydda fötterna med specialla "dyk-strumpor" som skyddar mot otrevliga sjöborrarna och andra vassa föremål som kan finnas på havsbottnen. Här kan det även förekomma en del brännmaneter. Vinäger lindrar svedan om du skulle råka bränna dig på en manet. Det finns en nyöppnad dykbutik (Dive-Zone) på orten som arrangerar dykutflykter.

- KVÄLLSLIV: Garanterat fritt från diskodunk! Det mesta stänger dessutom tidigt, efter 22 får du leta efter några enstaka barer och restauranger som fortfarande håller öppet. Under dec-mars är det fler som besöker Mae Phim vilket gör att kvällslivet ökar en aning.